Ikävä ilmiö yleistyy kesäisin: Lemmikin hylkääminen on eläinsuojelurikos

Koti & Asuminen Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Huolestuttava ilmiö lisääntyy kesäisin. Pääkaupunkiseudulla toimivan Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESYn mukaan nyt eletään hylättyjen lemmikkien sesonkiaikaa. Hylätyissä lemmikeissä korostuvat erityisesti pienlemmikit, kuten kanit ja linnut.

Pienlemmikkien noutoprosentti on löytöeläintalossa vian 18, kun taas löytökoirista noudetaan kotiin lähes 96 prosenttia. Löytökanien noutoprosentti on käytännössä nolla. Luonnosta löytyvä lemmikkikani on todennäköisesti hylätty tarkoituksella.

Kaneja pidetään usein helppohoitoisina lemmikkeinä. Väärät mielikuvat ja korkeat hoitokulut saattavat johtaa lemmikin hylkäämiseen. HESY kuitenkin muistuttaa, ettei lemmikkikani kuulu Suomen luontoon, ja että lemmikin hylkääminen on eläinsuojelurikos.

Monet eläinsuojeluyhdistykset auttavat etsimään uutta kotia lemmikille. Turvallisinta on hakea lemmikille uutta kotia tuttavien, työkavereiden ja sukulaisten keskuudesta. Apua voi saada myös kasvattajilta, kaniyhdistyksiltä- ja järjestöiltä sekä sosiaalisesta mediasta.

HESY muistuttaa kuitenkin selvittämään, onko potentiaalisella lemmikin uudella omistajalla taloudelliset, materiaaliset ja henkiset edellytykset eläimestä huolehtimiseen. Suositeltavaa on tehdä kirjallinen sopimus ja periä eläimestä maksu, jotta kynnys ei olisi liian matala.