STUK: Tšernobylin cesiumia löytyy yhä Suomen luonnosta

Ohhoh! · Terhi Piiroinen

Säteilyturvakeskus (STUK) kertoo, että Suomen luonnossa on yhä Tšernobylin ydinvoimalaitosonnettomuudesta peräisin olevia radioaktiivisia aineita. Sekä 1950- ja 1960-luvuilla ilmakehässä tehdyistä ydinasekokeista ja vuoden 1986 Tšernobylin ydinvoimaonnettomuudesta peräisin olevaa radioaktiivisuutta mitataan ympäristönäytteistä vieläkin, joskin vuosi vuodelta yhä vähemmän.

– Kolmessa STUKin viime syksynä mittaamassa metsäsieninäytteessä radioaktiivisen cesium‑137:n pitoisuus ylitti vieläkin raja-arvon 600 becquereliä kilossa. Tämän rajan ylittäviä elintarvikkeita ei EU:n suosituksen mukaan saisi myydä. Sienistä mitatut pitoisuudet ovat raja-arvon ylityksestä huolimatta kuitenkin niin pieniä, että sieniä syömällä ei voi saada sisäänsä terveyttä vaarantavaa määrää radioaktiivisia aineita.

STUK:n mukaan sienten radioaktiivisuutta voi halutessaan myös alentaa keittämällä, pakastamalla tai liottamalla. Puolukat ja muut Suomen luonnon antimet ovat kuitenkin säteilymittausten perusteella ja turvallista ruokaa.

– Ympäristön keinotekoisten radioaktiivisten aineiden aiheuttama säteilyaltistus suomalaisille vuonna 2023 oli alle 0,02 millisievertiä (mSv), mikä on hyvin vähän suomalaisten vuotuiseen keskimääräiseen säteilyannokseen 5,9 mSv verrattuna. Valtaosa suomalaisten säteilyaltistuksesta tulee sisäilman radonista eli on peräisin luonnon radioaktiivisuudesta.