Moni suomalainen matkailee tänäkin kesänä joko kotimaan sisällä tai ulkomailla. Usein matkatavaroiden joukossa on myös reseptilääkkeitä. Erityisesti ulkomaille matkustavien kannattaa ottaa hyvissä ajoin selvää määränpään lääkekäytännöistä.
– Maiden välillä on eroja siinä, miten paljon ja mitä lääkkeitä maahan saa tuoda ja millaisia dokumentteja tarvitaan. On järkevää selvittää lääkkeiden maahantuontia koskevat rajoitukset hyvissä ajoin ennen matkaa, kertoo apteekinhoitaja Elina Lammi Yliopiston Apteekin tiedotteessa.
Reseptilääkkeitä käyttävien kannattaa varmistaa, että lääkkeitä riittää koko matkan ajaksi ja varmuuden vuoksi pidempäänkin. Kaikki lääkkeet on syytä pakata käsimatkatavaroihin. Lääkkeet myös kannattaa säilyttää matkalla alkuperäisissä pakkauksissa tuoteselosteineen.
Resepteistä kertova yhteenveto kannattaa tulostaa mukaan Omakanta-palvelusta. Sitä saatetaan kysyä tullissa. Paperi on hyödyllinen myös silloin, jos lääkäriä tai lääkkeitä sattuu tarvitsemaan matkan aikana.
Keskushermostoon vaikuttavat lääkkeet saattavat tarvita Schengen-todistuksen. Näin on esimerkiksi monien kipulääkkeiden kohdalla. Asia kannattaa varmistaa etukäteen apteekista tai Fimean lääkehausta.