Tanskalaistutkimus: Kasvien nitraatti on terveellistä ja ehkäisee kuolemaa

Lifestyle Ruoka · Terhi Piiroinen

Elintarvikkeissa on nitraattia, ja sitä saadaan elimistöön pääasiassa luontaisista lähteistä. Suurimpia pitoisuuksia on lehtivihanneksissa. Tuoreen tutkimuksen mukaan kasviperäinen nitraatti on osoittautunut myönteiseksi ihmisten terveydelle.

Edith Cowan -yliopiston (ECU) uusi tutkimus on osoittanut, että kasviperäiset nitraattilähteet liittyvät pienempään kuolleisuusriskiin. Samaa ilmiöitä ei kuitenkaan ole havaittavissa silloin, jos nitraatti on peräisin vesijohtovedestä tai prosessoidusta lihasta. Uudet todisteet viittaavat siihen, että ravinnon nitraatilla voi olla rooli sydän- ja verisuonitautien, dementian ja diabeteksen ehkäisyssä.

Tansan syöpäinstituutissa työskentelevä ECU:n tohtori Nicola Bondonno johti äskettäin projektia, jossa havaittiin, että 52.247 tanskalaiseen terveystutkimukseen osallistuneiden joukossa kasvi- ja kasviperäisen nitraatin kohtalainen tai suuri saanti liittyi 14–24 prosenttia pienempään sydän- ja verisuonitautien riskiin. Lisäksi se vähensi merkittävästi syöpään liittyvää kuolleisuutta.