Raportti: Ihmiskunta ei ole valmistautunut riittävästi asteroidin iskuun

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Maa-planeetta on valmistautunut surkeasti asteroidin iskuun. Tämä selviää tuoreesta raportista, mikä antaa tavallisille ihmisille aihetta ahdistukseen. Raportissa havaittiin, että ihmiset eivät todennäköisesti olisi valmiita asteroidin iskuun, vaikka he saisivat tietää siitä 14 vuoden varoitusajalla.

Yhdysvaltain avaruusjärjestö NASA:n ja Yhdysvaltain hallituksen julkaisema huolestuttava uusi raportti on paljastanut, että ihmiskunta ei todennäköisesti osaa reagoida meteoriitin vaaraan. Asiakirjassa todetaan, että asteroidikatastrofien hallintasuunnitelmia ei ole määritelty. Toisin kuin sci-fi -elokuvissa olemme nähneet erilaisia laserosoittimia ja jopa avaruusalushyökkäyksiä Maa-planeettaa uhkaavia kiviröykkiöitä vastaan, ei sellaista ole ilmeisesti tosielämässä.

Saman raportin mukaan kansakunnilla on rajoitettu valmius perustaa avaruustehtäviä, jotka voivat vähentää meteoriitin vaaraa. Raportin mukaan asiantuntijoiden oli pohdittava sekä kansallisia että maailmanlaajuisia reaktioita hypoteettisessa skenaariossa, jossa aiemmin tuntemattomalla asteroidilla oli 72 prosentin todennäköisyys osua Maahan 14 vuoden kuluttua. Harjoitus paljasti, että päätöksentekoprosessit ja riskinsietokyky ovat huonosti ymmärrettyjä virkamiesten keskuudessa.

– Koko prosessi asteroidien ehkäisemiseksi on epäselvä, eikä sitä ole määritelty riittävästi Yhdysvalloissa tai kansainvälisesti, raportissa kirjattiin Economic Timesin mukaan.