Varaosahuijari vaanii suomalaisia netissä – henkilöllisyys poliisin tiedossa

Ohhoh! · Tim Isokivi

Poliisin selvittää laajaa huijaussarjaa, jossa on asianomistajia eri puolilta Suomea. Lounais-Suomen poliisin tietoon on tullut ainakin 129 tapausta, joissa autojen varaosia verkossa etsineet ihmiset ovat joutunet huijauksen uhriksi. Poliisi tutkii tapauksia petoksina.

Rikossarjassa on yksi epäilty, jonka uskotaan aloittaneen petokset huhtikuussa 2023. Hän on ottanut yhteyttä markkinapaikoilla varaosia etsiviin henkilöihin ja väittänyt myyvänsä haluttua esinettä. Huijari on lähettänyt ostajalle usein verkosta löytyneen kuvan tuotteesta, toisinaan jopa kuvan omasta henkilöllisyystodistuksestaan.

Poliisin mukaan huijari on esiintynyt asiallisesti ja luottamusta herättävällä tavalla. Rahat saatuaan hän ei kuitenkaan enää vastaa viesteihin. Useimmiten hän on estänyt ostajan kokonaan.

Poliisin mukaan epäilty on vastaanottanut rahaa useille eri pankkitileillä. Tuoreimmissa tapauksissa käytössä on ollut liettualainen tilinumero. Asianomistajien menettämät summat ovat vaihdelleet alle sadasta eurosta 200 euroon.

Koska tapauksia on useita, tutkii poliisi niitä lievien petosten sijaan petoksina. Huijaussarjasta epäilty henkilö on poliisin tiedossa, mutta häntä ei ole saatu kiinni. Poliisi kehottaa verkossa kauppaa käyviä olemaan tarkkana huijausten varalta.