Helteistä ongelmia autoille: ”Voi tuoda esiin piilevät viat”

Autot · Tim Isokivi

Helteiset säät voivat kuormittaa autoja siinä missä kovat pakkasetkin. Pohjola Vakuutuksen tiedotteen mukaan hellepäivät näkyvät tilastoissa autopalveluvahinkojen lisääntymisenä. Vikoja ilmenee etenkin ilmastointilaitteissa ja akuissa.

– Helle voi tuoda esiin piilevät viat, eli paras tapa ehkäistä hellevahinkoja on auton huollosta huolehtiminen, kertoo Pohjola Vakuutuksen ajoneuvovakuuttamisesta vastaava johtaja Kristian Hiljander.

Hiljanderin mukaan moni herää ilmastoinnin huoltamiseen vasta, kun auto ei viilenekään helteellä. Hän kuitenkin suosittelee huoltamaan ilmastoinnin ennakoivasti parin vuoden välein. Ilmastoinnista johtuva lämmönvaihtelu ja auton peseminen kylmällä vedellä saattaa myös aiheuttaa halkeamia tuulilasiin.

Auton akku on koetuksella kuumalla säällä, minkä seurauksena akku voi lakata pahimmillaan toimimasta kesken ajon. Hiljanderin mukaan kesällä olisi tärkeää ajaa välillä pidempiäkin matkoja akun lataamiseksi. Myös auton maalipinta voi vaurioitua kesällä linnun jätösten vuoksi ja silloin, kun ajoneuvo on liian pitkään suorassa auringonpaisteessa.

Auton lisäksi helle vaikuttaa myös kuljettajiin. Kuumuudesta johtuvat törmäykset ja ulosajot ovat jokakesäinen ilmiö. Varovaisuutta peräänkuulutetaan erityisesti iäkkäiltä ja niiltä, joiden terveydentila on heikentynyt.

– Helteellä rattiin hypätessä on syytä kiinnittää erityisesti huomiota nesteytykseen, auton sisäilman pitämiseen viileänä sekä taukojen pitämiseen tarpeeksi usein. Myös silmät kannattaa suojata aurinkolasein, ettei aurinko pääse sokaisemaan ajaessa, Hiljander neuvoo.

PS: Lue lisää autoista Jokamies.fi -verkkolehdestä.