Tulliin jää nyt paljon hiustenlähdön lääkkeitä – tässä syy

Terveys Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Hiustenlähdön hoitoon tarkoitetut lääkevalmisteet ovat korostuneet Tullin postiliikenteen valvonnassa kevään aikana. Tullin tiedotteen mukaan kyseisten lääkkeiden tilaaminen netistä on joko kiellettyä tai rajoitettu riippuen siitä, mistä ne tulevat Suomeen.

Tullin haaviin jääneet lääkkeet ovat sisältäneet minoksidiilia. Kyseisiä lääkkeitä myydään reseptivapaasti suomalaisissa apteekeissa. Niiden sekä muiden lääkevalmisteiden hankkiminen ja vastaanottaminen postitse Euroopan talousalueen ulkopuolelta on kuitenkin kiellettyä.

Tullin mukaan mainitun kaltaisia lääkkeitä voi tilata Euroopan talousalueen aluilta tietyin rajoituksin. Lääkevalmisteita voi tilata korkeintaan kolmen kuukauden käyttöä vastaavan määrän ja vain henkilökohtaiseen käyttöön. Reseptilääkkeiden tapauksessa tilaajalla on oltava resepti tai lääkärintodistus.

– Tilaajan vastuulla on selvittää, voiko valmistetta tilata laillisesti Suomeen. Erityistä tarkkuutta kannattaa kiinnittää siihen, mistä lääke Suomeen tulee. Jos verkkokaupan varasto on Euroopan talousalueen ulkopuolella, lääkettä ei voi Suomeen tilata, vaikka verkkokauppa olisi alueella, kertoo ylitarkastaja Anne Pullinen Tullin tiedotteessa.

Lääkeiden luokittelusta vastaa Suomessa lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea. Tulli valvoo maahantuontirajoitusten noudattamista.