Rajavartiolaitokselle uusia valvontalentokoneita – koneiden toimittaja paljastettiin

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Rajavartiolaitoksen nykyiset valvontalentokoneet ovat tulossa tiensä päähän. Koneiden tilalle hankitaan kaksi uutta monitoimilentokonetta, joiden toimittaja on nyt valittu. Rajavartiolaitoksen tiedotteen mukaan koneet toimittaa yhdysvaltalainen Sierra Nevada Corporation.

Hankintaan kuuluu kaksi Bombardierin Challenger 650 -liikelentokoneeseen pohjautuvaa ilma-alusratkaisua. Sierra Nevada Corporation muokkaa niitä Rajavartiolaitoksen tarpeisiin sopiviksi. Koneet on tarkoitus ottaa käyttöön vuosien 2026 ja 2027 aikana.

Tarjouskilpailussa oli viimeisessä vaiheessa kaksi varteenotettavaa kandidaattia. Tiedotteen mukaan Sierra Nevada Corporation täytti tarjouskilpailun arvioinnissa Rajavartiolaitoksen asettamat suorituskykyvaatimukset. Uudet CL650-koneet maalataan sinivalkoisiksi, ja ne varustetaan rekisteritunnuksin OH-MVX ja OH-MVY.

– Uudet valvontalentokoneet lisäävät Suomen suorituskykyä rajaturvallisuus- ja meriturvallisuustehtävissä merkittävästi, mikä on tärkeää vaikeasti ennakoitavassa turvallisuusympäristössämme, kertoo Rajavartiolaitoksen esikunnan raja- ja meriosaston päällikkö, kenraalimajuri Matti Sarasmaa tiedotteessa.