Teosto: 30 prosenttia Suomessa esitetystä musiikista kotimaista

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Kaikesta Suomessa esitetystä musiikista noin 30 prosenttia oli vuonna 2023 kotimaista. Tämä käy ilmi Säveltäjäin tekijänoikeustoimisto Teoston tuoreista luvuista. Luku on hieman edellisvuotta korkeampi.

Kotimaisuusaste on ollut viimeiset kolme vuotta alle kolmanneksen kaikesta musiikista. Kotimaisen musiikin huippuvuosi vaikuttaa Teoston mukaan olleen vuosi 2017. Tuolloin jopa 56 prosenttia kaikesta Suomessa esitetystä musiikista oli kotimaista.

Suomessa esitetystä elävästä musiikista 80 prosenttia oli vuonna 2023 kotimaista. Teoston mukaan taso on pysynyt viime vuosina tasaisena niin isoissa kuin pienissäkin tapahtumissa. Suurin kotimaisuusaste oli viime vuonna isoissa striimaustapahtumissa, joissa yhdeksän kymmenestä kappaleesta oli kotimainen.

Radiokanavista eniten kotimaista musiikkia soittivat Ylen maakuntaradiot, joissa kotimaisuusaste oli viime vuonna 52,3 prosenttia. Osuus laski hieman huippuvuodesta 2020. Kaupallisissa radioissa kotimaisuusaste on 30 prosenttia.

Ylen tv-kanavilla esitetystä musiikista 21,2 prosenttia on kotimaista. Kaupallisen television puolella vastaava luku on 10,8 prosenttia. Vähiten kotimaista musiikkia kuullaan tilausvideopalveluissa, joissa esitetystä musiikista 5,7 prosenttia on kotimaista.

Äänikirjat nousivat viime vuonna uudeksi kotimaisen musiikin esityskanavaksi. Esitetyn musiikin määrä on äänikirjoissa vähäistä, mutta jopa 99 prosenttia siitä oli kotimaista. Musiikkia kuullaan esimerkiksi musiikkihenkilöiden elämänkertojen äänikirjaversioissa.