Varastettu taideteos löytyi muovipussista bussipysäkiltä – nyt se huutokaupattiin hurjaan hintaan

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Italialaisen taidemaalari Tizianin vuonna 1510 maalaaman Lepohetki pakomatkalla Egyptiin -maalauksen historiaan liittyy erikoisiakin käänteitä. 1990-luvulla varastettu maalaus löytyi myöhemmin yllättävästä paikasta. Nyt se on myyty kymmenien miljoonien eurojen hintaan.

Lepohetki pakomatkalla Egyptiin varastettiin vuonan 1995 Englannin Wiltshiressa sijaitsevasta kartanosta. Vuonna 2002 Scotland Yardin taidevarkauksiin erikoistunut etsivä Charles Hill sai ratkaisevan vihjeen teoksen olinpaikasta. Se löydettiin bussipysäkiltä Lontoosta muovipussiin säilöttynä ilman kehyksiä.

Nyt Tizianin vain 20-vuotiaana maalaama taidonnäyte on huutokaupattu Christie’s-huutokauppakamarin toimesta. BBC:n mukaan teoksen myyntihinta kohosi 17,6 miljoonaan puntaan, eli noin 20,7 miljoonaan euroon. Kyseessä on uusi Tizianin maalausten hintaennätys.

Maalaus esittää Neitsyt Mariaa, Joosefia ja Jeesus-lasta. Se on ollut historian aikana esillä muun muassa Wienin Belvederen linnassa, josta saksalaiset sotilaat varastivat sen vuonna 1809 Napoleon Bonparten perheen museon kokoelmiin.