Varo huijareita! Poliisilta neuvoo verkon kauppapaikkojen turvalliseen käyttöön

Digi Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Huijarit eivät lomaile kesälläkään. Poliisin mukaan pelkästään Itä-Suomessa huijattiin viikolla 28 noin 130 000 euroa tietoverkkoavusteisilla rikoksilla. Esille ovat nousseet erityisesti kryptovaluuttahuijaukset ja tietojen kalastelu verkon kauppapaikoilla.

Poliisin mukaan tietoja kalastellaan kaupankäynnin yhteydessä verkossa tyypillisesti lähettämällä tekstiviestitse tai sähköpostitse linkki, jonka väitetään ohjaavan maksu- tai kuljetuspalvelun sivuille. Todellisuudessa kyse on kalastelusivusto. Siellä kohteelta pyydetään esimerkiksi pankkikortin numeroa tai verkkopankkitunnuksia tunnuslukuineen.

– Äkkiseltään linkit ja kalastelusivustot voivat näyttää uhrista aidoilta. Lisäksi palvelut, joiden nimissä kalastelua on tehty, ovat usein uhrille vieraita, eikä hän ole varma oikeasta toimintatavasta, poliisi varoittaa.

Verkon kauppapaikkojen käyttöohjeisiin on syytä tutustua huolellisesti etukäteen. Oikein käytettyinä kauppapaikkojen maksu- ja kuljetuspalvelut voivat tehdä kaupanteosta turvallisempaa ja suojata huijauksilta. Lisäksi on syytä muistaa, ettei pankkitunnuksia tai muita pankkitietoja tule luovuttaa kenellekään.

Mikäli vahinko on jo päässyt tapahtumaan, tulee asiasta olla välittömästi yhteydessä omaan pankkiin. Asiasta kannattaa tehdä myös rikosilmoitus poliisille verkossa tai poliisiasemalla. Ilmoitus on syytä tehdä jo pelkästä petoksen yrityksestä, sillä ne auttavat poliisia sarjoittamaan rikoksia. Lisää tietoa petosrikoksista löytyy poliisin verkkosivuilta.