Läpimurto laihdutuksessa: Nyt selvisi miksi sama tapa ei toimi kaikilla

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Koben yliopistossa selvitettiin liikuntaa ja sen vaikutuksia molkyylitasolla. Tutkijat havaitsivat, että hiiret, joilta puuttuu tietty versio signaalimolekyylistä, polttavat vähemmän rasvaa kuin hiiret, joilla on kyseisen molekyylin molemmat versiot. Sama pätee heidän mukaansa myös ihmisiin.

Tietyt kehon signaalimolekyylit reagoivat erityisesti lyhytaikaiseen harjoitteluun ja säätelevät kehon energia-aineenvaihduntaa. Tietyn molekyyliominaisuuden vuoksi toiset kuluttavat vähemmän happea harjoitusten aikana, polttavat vähemmän rasvaa ja ovat siten myös alttiimpia painonnousulle. Koska tutkimusryhmä löysi saman yhteyden myös ihmisillä, saattaa tutkimuslöytö tarjota uudenlaisen polun liikalihavuuden hoitoon.

Tiedetään hyvin, että liikunta polttaa rasvaa, mutta joillekin ihmisille se on paljon vaikeampaa kuin toisille. On yleisesti tiedossa, että diabetesta sairastavilla insuliini-intoleranssista kärsivillä sekä lihavilla ihmisillä on alhaisemmat signaalimolekyylit. Kyseisen signaalimolykyylin tuotanto kuitenkin lisääntyy ruskeassa rasvakudoksessa, kun se altistetaan kylmälle. Toisin sanoen avantouinti voisi olla yksi ratkaisu sen lisäämiseksi ja painonpudotuksen helpottamiseksi.