Rokotuksia pian apteekeista? Nyt ratkotaan käytännön haasteita

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Suomalaisille farmaseuteille ja proviisoreille myönnettiin rokotusoikeus toukokuussa. Sosiaali- ja terveysministeriö tiedotti 11. heinäkuuta, että koronarokotteiden apteekkimyynti mahdollistetaan tulevana syksynä. Apteekkirokotusten laajamittaiseen käynnistämiseen liittyy kuitenkin monia käytännön haasteita, joita parhaillaan pyritään ratkomaan.

– Käytännössä rokotustoiminnan käynnistämiseen liittyy aika paljon byrokratiaa ja hallinnollista taakkaa, mikä voi hidastaa apteekkien mahdollisuutta käynnistää rokotustoimintaa, toteaa Apteekkariliiton farmaseuttinen johtaja Inka Puumalainen, mutta muistuttaa, että apteekit voivat monella tavalla toimia hyvinvointialueiden tukena.

– Mikäli apteekit halutaan antamaan esimerkiksi kausi-influenssarokotteita, hyvinvointialueiden tulisi aktiivisesti tehdä päätöksiä rokotuspalveluiden hankkimisesta apteekeista.

Rokottaminen apteekissa on mahdollista ainoastaan apteekin yhteydessä toimivan terveyspalveluyrityksen kautta. Apteekkarin on perustettava rokotustoimintaa varten erillinen terveydenhuollon palveluita tuottava yritys. Apteekeilta on tähän saakka edellytetty rokotustoimintaa varten myös tiukkoja tilakriteerejä, kuten äänieristettyä huonetta vesipisteineen ja vessoineen.