Taidemuseon seinällä vuosia Picasson valeteoksia – olivat johtajan omaa tuotantoa

Matkailu · Terhi Piiroinen

Australian Tasmanian Museum of Old and New Art (MONA) taidekokoelman kuraattori Kirsha Kaechele on myöntänyt, että hän on maalannut museon seinällä kolmen vuoden ajan roikkuneet teokset, joita pidettiin Pablo Picasson tekeminä. Hän luuli jäävänsä kiinni aiemmin, mutta sitä ei tapahtunut.

– Tiesin useista Picasso-maalauksista, joita voisin lainata ystäviltäni, mutta yksikään niistä ei ollut vihreä. Toivoin Loungen olevan yksivärinen, Kaechele kirjoitti museon blogissa.

– Muutamaa päivää myöhemmin olin juomassa ystäväni Natalien kanssa. ”Ehkä minun pitäisi vain tehdä maalaukset itse”, sanoin hänelle. Nauroimme sille, kuinka absurdia. Mutta sitten, kuten monien absurdien ideoiden kohdalla, päätin, että se oli hyvä idea. Joten tein taideteokset melko huolella ja omin käsin. Yksi väärennöksistä ripustettiin seinälle jopa ylösalaisin, minkä gallerian omistajan vaimo Kaechele uskoo paljastaneensa hänet.

– Kuvittelin, että Picasso-tutkija tai ehkä vain Picasso-fani tai ehkä vain joku, joka Googlettaa asioita ja vierailee Ladies Loungessa näkisi, että maalaus oli ylösalaisin ja paljastaisi minut sosiaalisessa mediassa, Kaechele kirjoitti viestissään.

– Mutta kukaan ei tehnyt sitä.