Lomalle Ahvenanmaalle? Muista nämä tuontirajoitukset

Matkailu · Tim Isokivi

Ahvenanmaa on suosittu matkailukohde erityisesti kesäaikaan. Ahvenanmaan maakunnan ja muun Suomen välillä on kuitenkin tuontirajoituksia, joita moni matkailija ei tiedosta. Asiasta muistutti Tulli tiedotteessaan.

Ahvenanmaalta saapuvia matkailijoita koskevat tiukemmat tuontirajoitukset kuin EU-maista saapuvia. Ahvenanmaa nimittäin kuuluu EU:n tullialueeseen mutta ei veroalueeseen. Matkustustavalla on väliä.

Matkailija saa tuoda ostoksia henkilökohtaisissa matkatavaroissaan veroitta ja tullitta enintään 300 euron arvosta, jos hän palaa Ahvenanmaalta autolla tai omalla huvikäytössä olevalla vesi- tai ilma-aluksella. Jos paluu tapahtuu kotiin lentäen tai laivalla, on verottomuuden ja tullittomuuden arvoraja matkustajatuomisille 430 euroa. Arvorajat eivät koske alkoholia.

Alkoholia voi tuoda muualle Suomeen ilman veroja vain saman verran kuin EU:n ulkopuolelta. Määrärajoja noudatetaan myös, jos Ahvenanmaalle matkustaessa mukana viedään muualta Suomesta ostettua alkoholia. Ruotsinlaivalla matkustavien kannattaa huomioida, että muualta Suomesta vain Ahvenanmaalle tai Ahvenanmaalta muualle Suomesta matkustaville ei myydä olutta verovapaana kahta litraa enempää.

Tiettyjen tupakkatuotteiden matkustajatuontia Ahvenanmaalta rajoittavat määrälliset rajoitukset. Merkitystä on myös sillä, onko kyseessä verollinen vai veroton tuonti. Lisäksi tupakkatuotteiden tuontia rajoittavat aikarajoitukset.

Tullin mukaan Ahvenanmaalta muualle Suomeen lähetetyt tavarat täytyy tullata. Tavara tulee myös tullata, jos matkailija unohtaa Ahvenanmaalle jotain tai haluaa muusta syystä lähettää omia tavaroitaan muualle Suomeen.