Kadonneesta passista kannattaa aina tehdä ilmoitus – estää väärinkäyttöä

Matkailu Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Kesälomakauden ollessa kuumimmillaan on tärkeää huolehtia, ettei passi päädy vääriin käsiin. Kadonneesta tai varastetusta passista on syytä ilmoittaa aina poliisille. Tämä koskee sekä koti-, että ulkomaita.

Kadonneesta passista on tärkeää tehdä ilmoitus väärinkäytösten estämiseksi. Poliisi kirjaa ilmoituksen ylös, peruuttaa väärille teille päätyneen passin ja etsintäkuuluttaa sen sekä kotimaassa että kansainvälisesti. Peruutus on pysyvä, eikä kadonneeksi tai anastetuksi ilmoitettua löytynyttä passia voi enää käyttää.

Kadonnut tai varastettu passi voi johtaa pahimmillaan identiteettivarkauteen. Identiteettivaras voi aiheuttaa mittavaa taloudellista vahinkoa hyödyntää uhrinsa tietoja esimerkiksi tilaamalla tuotteita tämän nimissä. Identiteettivarkaus saatetaan huomata vasta pitkän ajan kuluttua.

Poliisi neuvoo tiedotteessaan säilyttämään passia huolellisesti puhtaissa tai kuivissa olosuhteissa myös matkalla. Passia tulee säilyttää suojassa auringonvalolta sekä nopeilta lämpötilan muutoksilta, eikä se saa kastua tai repeytyä. Passia ei myöskään saa säilyttää PVC-muovista valmistetussa säilytyskotelossa tai välittömässä kosketuksessa PVC-muovikorttien kanssa.

Passin vahingoittuminen matkan aikana voi estää palaamisen Suomeen, minkä seurauksena uutta passia täytyy hakea Suomen edustustosta. Kadonneesta tai varastetusta passista voi tehdä ilmoituksen poliisille sähköisellä rikosilmoituslomakkeella tai poliisiasemalla vierailemalla. Kun ilmoitus on tehty, voi uutta passia hakea normaalisti.