Somessa peloteltiin baarien hiv-pistoksilla – kyseessä ikivanha urbaanilegenda

Terveys Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Läheskään kaikkia sosiaalisessa mediassa leviäviä väitteitä ei pidä uskoa. Suomenkielisillä somealustoilla on viime päivinä levinnyt vanha sepite, jonka mukaan helsinkiläisissä baareissa liikkuisi hiviä saastuneella ruiskulla levittävä henkilö.

Muun muassa Jodelissa ja Whatsappin välityksellä levitetyissä viesteissä väitetään baarissa tai yökerhossa olleen henkilön löytäneen taskustaan lapun, jossa lukee ”onnea, sinulla on HIV”. Julkaisun mukaan uhria olisi pistetty ruiskulla, ja tämä olisi saanut myöhemmin positiivisen hiv-testituloksen. Kiertoviestissä myös väitetään, että poliisin tietoon on tullut useita tapauksia.

Viesteissä väitetään, että tapaus olisi sattunut kirjoittajan kaverin tutulle. Kiertoviesteistä ensimmäisenä uutisoineen Ilta-Sanomien mukaan Helsingin poliisi on todennut, ettei heillä ole tutkinnassaan yhtäkään viesteissä kuvaillun kaltaista tapausta.

Viestissä kerrottu tarina on vanha urbaanilegenda, jota on levitetty ainakin 20 vuoden ajan. Eri versioissa hiv-ruiskuiskuja väitetään tapahtuneen yökerhoissa tai elokuvateattereissakin. Urbaanilegendaa levitettiin aikoinaan internetissä ja sähköpostitse, nykyään sosiaalisessa mediassa.

Hivin tarttuminen tahallaan saastutetun neulan avulla olisi erittäin epätodennäköistä. Hiv-säätiön ylläpitämän Hivpointin mukaan virus ei säily tartuttavana ihmisen elimistön ulkopuolella, vaan happi tuhoaa sen nopeasti. Suomessa ei ole myöskään koskaan todettu esimerkiksi työperäisten neulanpistotapaturmien tai maastossa olleiden ruiskujen kautta tulleita hiv-tartuntoja.