Veronpalautukset uhkaavat jäädä saamatta tuhansilta

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Useat suomalaiset saavat elokuun alussa veronpalautuksia. Veronpalautusta odottavia saattaa kuitenkin kohdata ikävä yllätys, mikäli he eivät ole ilmoittaneet ajoissa tilinumeroaan Verohallinnolle esimerkiksi Omavero-palvelussa.

Verohallinnon tiedotteen mukaan tänä vuonna noin 48 000 veronpalautuksia odottavan tilinumero puuttuu edelleen. Tilinumeroita puuttuu erityisesti nuorilta, jotka eivät ole saaneet aiemmin veronpalautuksia. Verohallinnossa toivotaan, että myös nuorten vanhemmat muistuttaisivat jälkikasvuaan tilinumeron ilmoittamisesta.

– Lähes kolmasosa niistä asiakkaista, joilta puuttuu tilinumero, on 2000-luvulla syntyneitä nuoria. He ovat viime vuonna ansainneet ensimmäistä kertaa niin paljon, että ovat maksaneet palkastaan veroja ja saavat nyt veronpalautuksia ensimmäistä kertaa, kertoo menettelypäällikkö Mari Kleemola Verohallinnon tiedotteessa.

Verohallinto ei saa tilinumerotietoja esimerkiksi pankeilta. Jos veronpalautuspäivä on 5. elokuuta, täytyy tulinumero ilmoittaa Omaverossa viimeistään 29. heinäkuuta. Jos tilinumeron ilmoittaa myöhässä, kestää rahojen saaminen noin kuukauden.

Jos verohallinnolla ei ole tilinumeroa, maksetaan veronpalautus maksuosoituksena Nordeaan. Sen lunastus onnistuu helpoiten pankkitunnuksilla Nordean Omaposti-palvelussa. Maksuosoituksena maksettua veronpalautusta ei kuitenkaan saa vielä veronpalautuspalveluna, vaan sen lunastamiseen voi kulua muutama pankkipäivä.

Veronpalautukset eivät välttämättä näy tilillä heti aamusta. Kleemolan mukaan ne maksetaan päivän aikana, joten tilitilanne kannattaa tarkistaa uudelleen iltapäivällä. Jos palautus ei ole tullut iltaan mennessä, on maksupäivä todennäköisesti siirtynyt eteenpäin.