Tee näin jos eksyt metsään – vapaaehtoinen pelastuspalvelu jakoi elintärkeät vinkit

Matkailu Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Loppukesä on suosittua aikaa liikkua metsissä. Kokeneetkin marjastajat ja sienestäjät saattavat kuitenkin huomata eksyneensä reitiltä luonnon keskellä. Punaisen Ristin koodinoiman Vapaaehtoisen pelastuspalvelu Vapepan mukaan marjastuskauden alkaminen tarkoittaa myös etsintätapausten lisääntymistä.

Vapepan mukaan eksyneen on tärkeintä muistaa pysyä rauhallisena. Retkeilijän kannattaa pysähtyä hetkeksi ja tarkkailla kaikessa rauhassa ympäristöä harhailemaan lähtemisen sijaan. Itseään voi yrittää paikantaa karttasovelluksen ja maamerkkien avulla, ja apua kannattaa hälyttää hyvissä ajoin.

– Jos oikeaa reittiä ei löydy, kannattaa turvautua apuun hyvissä ajoin esimerkiksi 112-sovelluksella. Moni epäröi turhan pitkään ennen puhelimeen tarttumista, kertoo Vapepan valmiuskoordinaattori Arsi Veikkolainen Punaisen ristin tiedotteessa.

Oma reitti on hyvä suunnitella huolellisesti ennen metsään lähtöä ja kertoa omista retkisuunnitelmistaan jollekin toiselle. Metsään on hyvä pakata varmuuden vuoksi ainakin lämmin vaatekerta ja avaruuspeitto. Vaatteiden kannattaa olla värikkäitä, sillä se auttaa etsintätilanteessa.

Metsään on hyvä ottaa mukaan täyteen ladattu varavirtalähde ja omaan puhelimeen sopiva johto. Puhelimeen kannattaa myös ladata ennakkoon 112 Suomi -sovellus, jonka avulla hätäkeskuspäivystäjä voi paikantaa eksyneen hätäpuhelun aikana. Puhelimeen on hyödyllistä ladata myös karttasovellus.

Metsäretkelle kannattaa ottaa mukaan myös paperinen kartta, kompassi, sytykkeitä, sytytysväline, puukko ja eväät pidemmäksikin aikaa. Lisäksi on tärkeää varata riittävästi juotavaa erityisesti helteellä.