TS: Isokokoinen hämähäkkilaji levisi Suomeen

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Suomeen on levinnyt isokokoinen hämähäkkilaji. Raajoineen jopa 10 sentin pituiseksi kasvavaa varastohämähäkkiä on havaittu Suomessa jo vuosikymmenten ajan, mutta viime vuosina lajiin on törmätty entistä useammin. Asiasta uutisoi ensimmäisenä Turun Sanomat.

Varastohämähäkkejä on nähty erityisesti Suomen eteläosissa, mutta havaintoja on kirjattu Oulun korkeudella saakka. Virallisia havaintoja lajista on tehty yhteensä 216 vuodesta 1971 lähtien. Viime vuonna havaintoja tehtiin mittaushistorian eniten, 17 kappaletta, ja tänä vuonna havaintoja on tehty jo 14.

Varastohämähäkki voi kokonsa puolesta herättää järkytystä erityisesti hämähäkkikammoisissa. Turun yliopiston biodiversiteettitutkimuksen professori Ilari Sääksjärven mukaan kodista löytyvän hämähäkki kannattaa kuitenkin jättää rauhaan. Hämähäkki nimittäin käyttää ravinnokseen haitallisia ötököitä, kuten sokeritoukkia.

- Se ei ole aggressiivinen ellei sitä uhata. Jos näet hämähäkin kotona, paikassa jossa se ei liikaa pelota, sen kannattaa antaa olla, Sääksjärvi kertoi TS:lle.

Varastohämähäkki on levittäytynyt Suomeen todennäköisesti Etelä-Euroopasta tavarakonttien mukana. Lajia tavataan Suomessa erityisesti pääkaupunkiseudulla ja satamakaupungeissa.