Liiasta uimisesta ongelmia koirille – muista nämä asiat

Koti & Asuminen Terveys · Tim Isokivi

Ihmisten tavoin myös koirat vilvoittelevat kesähelteillä mielellään vedessä. Vaikka koiran voi yleensä päästää hyvin mielin uimaan valvotuissa oloissa, voi liiasta uimisesta aiheutua lemmikille myös vaivoja. Asiasta muistuttaa Agria Eläinvakuutus tiedotteessaan.

Hot spot eli kostea ja märkivä ilotulehdus on yleinen vaiva erityisesti runsasturkkisilla roduilla. Ihotulehdus ilmestyy usein äkillisesti kesällä, jolloin koirat viettävät paljon aikaa vedessä eikä turkki pääse kuivumaan. Yleisin oire on jatkuva tietyn kohdan raapiminen tai nuoleminen.

Turkki tulee leikata pois tulehtuneelta alueelta ja sen ympäriltä, ja ihoalue kannattaa puhdistaa sekä taputella varovasti kuivasi. Tämän jälkeen koira on syytä viedä eläinlääkäriin tutkittavaksi. Koira ei saa raapia tai nuolla tulehtunutta aluetta.

Toinen paljon uivilla koirilla yleinen vaiva on vesihäntä. Kyseessä on hännänjuuren hermojen tulehdus, joka aiheutuu koiran takaosan altistuessa pitkään kylmälle vedelle. Se voi aiheuttaa koiralle istumis- ja virtsaamisvaikeuksia.

Vesihäntä häviää usein itsestään muutamassa päivässä, kunhan koira saa levätä ja pysyä lämpimänä sekä kuivana. Kovien kipujen tapauksessa kannattaa olla yhteydessä eläinkääkäriin. Sekä hot spotia että vesihäntää voi ehkäistä kuivaamalla koira huolellisesti uimisen jälkeen.

Koiranomistajien kannattaa myös huolehtia, ettei koira pääse uimaan tai juomaan vettä, jossa on sinilevää. Sinilevä on koirille myrkyllistä.