Rakastatko skagenia? Tämä piiras sopii katkarapujen ystäville

Lifestyle Ruoka · Terhi Piiroinen

Kun katkaravut, majoneesi ja tilli liittoutuvat yhteen, syntyy suussasulavaa skagenia. Sitä voi tarjoilla klassikonomaisesti voileipänä, mutta vielä parempi idea on loihtia sen makupohjalta juhlalounaaksi sopiva salaattipiirakka. Toast Skagenin on kehitellyt 1950-luvun lopussa ruotsalainen kokki ja ravintoloitsija Tore Wretman.

– Tämä skagen-piirakka on helppotekoinen mutta todella näyttävä tarjottava, ja se valmistuu vähällä vaivalla, vaikka mökillä, jos itse skagen on tehty jo etukäteen. Piiras sopii mainiosti loppukesän iltoihin ja esimerkiksi rapujuhliin, Pro Kala ry tiedottaa.

Skagen-salaattipiirakka:



Pohjaan:



2-3 voitaikinalevyä (yht. 200–300 g)



noin ½ dl raastettua parmesan-juustoa

Pohjalle ennen Skagen-salaattia:



rapeaa keräsalaattia

Skagen-salaattiin:



250 g majoneesia (ei kevytmajoneesia)



½ sitruunan mehu



2 tl Paholaisen hilloa tai sweet chili saucea



mustapippuria myllystä



suolaa maun mukaan



400 g katkarapuja



½ punasipuli



1 rkl kapriksia

Tarjoiluun:



80 g muikun mätiä



½ punasipuli hienonnettuna



1-2 rkl kapriksia



tilliä



sitruunaviipaleita

Valmista ensin piirakan pohja: sulata taikinalevyt ja painele ne irtopohjaiseen vuokaan. Nosta taikinaa vuoan reunoille. Pistele pohja haarukalla. Laita taikinapohjalle suikale leivinpaperia, ja levitä sille paistokuulat tai esimerkiksi kuivia herneitä. Nosta vuoka 225-asteiseen uuniin ja kypsennä noin 10 minuuttia.

Ota vuoka uunista, poista paistokuulat tai herneet ja leivinpaperi. Levitä piirakkapohjalle raastettua parmesan-juustoa ja jatka paistamista vielä noin 10 minuutin ajan. Jäähdytä kypsä piirakkapohja ja irrota vuoasta. Nosta tarjoiluvadille.

Sekoita majoneesiin sitruunamehu, paholaisen hillo tai makea chilikastike ja mausteet. Tarkista maku. Lisää joukkoon sulatetut, valutetut katkaravut, hienonnettu punasipuli ja kaprikset. Siirrä salaatti jääkaappiin, jos et tarjoa piirakkaa heti.

Juuri ennen tarjoilua levitä karkeasti revittyä rapeaa keräsalaattia piirakkapohjalle. Lusikoi Skagen-salaatti sen päälle. Viimeistele salaattipiirakka sulatetulla ja valutetulla muikun mädillä, hienonnetulla punasipulilla, kapriksilla ja tillillä. Koristele vielä sitruunan viipaleilla. Tarjoa Skagen-salaattipiirakkaa vaikkapa viileän, kuivan valkoviinin kera.