Liikenneturva varoittaa: Ethän aja näin sähköpotkulaudalla?

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Sähköpotkulautailu on erityisesti kesäaikaan yleistä. Liikenneturva muistuttaa, että sähköpotkulaudalla liikkuvaa koskevat samat liikennesäännöt kuin polkupyöräilijää. Vuokrattavalla sähköpotkulaudalla saa matkustaa kerralla vain yksi henkilö.

Liikenneturva on huolestunut ilmiöstä, jossa vanhempi kuljettaa sähköpotkulaudalla edessään seisovaa lasta. Tällöin lapsen kasvot ovat ohjaustangon korkeudella. Jarrutustilanteessa lapsen kasvot voivat osua ohjaustankoon, aiheuttaen vakavia vammoja pään alueelle.

Jos toinen henkilö seisoo sähköpotkulaudalla kuljettajan takana, pystyy hän pitämään kiinni vain kuljettajasta. Pienikin ajovirhe tai yllättävä virhe voi aiheuttaa tasapainon menetyksen ja kaatumisen. Kevyellä sähköajoneuvolla voi kuljettaa matkustajaa vain, jos siinä on asianmukainen istuin.

Liikenneturvan yhteyspäällikkö Elias Ruuti on huolestunut myös vuokrattavien sähköpotkulautojen minuuttiperusteisesti määräytyvästä hinnasta. Hänen mukaansa se kannustaa ajamaan mahdollisimman lujaa tilanteessa kuin tilanteessa. Lisäksi se voi houkutella ottamaan kaverin kyytiin kustannusten pienentämiseksi.

-Mikään hinnoittelumalli tai ajansäästö ei oikeuta tieliikennelain rikkomiseen. Rauhalliset tilannenopeudet ja liikenteenohjauksen noudattaminen tekevät liikkumisesta sekä itselle että muille helpompaa ja säästävät onnettomuuksista aiheutuvilta kustannuksilta, Ruuti kertoo Liikenneturvan tiedotteessa.