Suomalaisia pelastajia Portugaliin – auttavat maastopalojen hallinnassa

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Suomesta lähetetään Portugaliin 48 kansainvälisen pelastustoiminnan asiantuntijaa valmiussiirtona. Heidän tehtävänään on tukea paikallisia viranomaisia maastopalojen hallinnassa. Asiasta tiedotti sisäministeriö.

Portugaliin lähetetään sisäministeriön päätöksellä pelastajia kahdessa ryhmässä. Ensimmäinen ryhmä lähtee 1. elokuuta ja toinen 16. elokuuta. Molemmat ryhmät työskentelevät Portugalissa noin kahden viikon ajan.

Portugali pyysi maastopalojen hallintaan ennakoiden apua EU-pelastuspalvelumekanismin kautta. EU toteuttaa valmiussiirtoja tänä vuonna myös Espanjaan, Kreikkaan ja Ranskaan. Valmiussiirtoihin osallistuu jäsenmaista kaikkiaan yli 500 pelastajaa.

– Valmiussiirrot ovat osa EU-tasoista varautumista. Yhtenä tavoitteena on vahvistaa eurooppalaista maastopalomuodostelmien yhteistyötä ja toimintamalleja, kertoo pelastusylitarkastaja Pekka Tiainen sisäministeriöstä.

Valmiussiirtoon Portugalissa osallistuu pelastajia Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Savon, Etelä-Karjalan ja Kymenlaakson pelastuslaitoksilta sekä neljä kansainvälisen pelastustoiminnan asiantuntijaa. Suomi on ennenkin lähettänyt aktiivisesti asiantuntija-apua muihin EU-maihin.