Pahamaineinen kartellijohtaja pidätettiin Yhdysvalloissa – samalla jäi kiinni El Chapon poika

Ohhoh! · Tim Isokivi

Kaksi kartellirikollisuuteen liitettyä miestä on pidätetty Yhdysvalloissa. Poliisi pidätti torstaina 25. heinäkuuta Sinaloa-kartellin toisen perustajan Ismael ”El Mayo” Zambadan ja hänen ex-rikoskumppaninsa Joaquin ”El Chapo” Guzmanin pojan. Pidätys tapahtui Texasin El Pasossa.

Zambada on yksi Meksikon järjestäytyneen rikollisuuden merkittävimmistä salakuljettajista. Hän perusti Sinaloa-kartellin El Chapon kanssa 1980-luvulla. El Chapo on parhaillaan suorittamassa elinkautista vankeusrangaistusta Yhdysvalloissa.

El Pason Santa Teresan lentoasemalla työskentelevä henkilö kertoi Reuters-uutistoimistolle nähneensä, kuinka Beechcraft King Air -lentokone laskeutui kiitoradalle. Koneesta nousi ulos kaksi miestä, jotka vastassa olleet agentit pidättivät heti. Työntekijä kuvaili tilannetta rauhalliseksi, kuin se olisi sovittu etukäteen.

Zambada tunnetaan vanhan koulukunnan huumerikollisena, joka välttelee julkisuutta. El Chapon pojat sen sijaan tunnetaan räikeinä ja huomiota tieten tahtoen hakevina rikollisina. Heillä on myös äkkipikaisempi ja väkivaltaisempi maine.

Zambadaa ja El Chapon poikaa, Joaquin Guzman Lopezia syytetään huumeiden levittämisestä Yhdysvaltoihin. Syyttäjien mukaan Zambada levitti maahan fentanyliä, joka on vahva opioidi.