Varo sijoitushuijauksia – houkuttelevat sijoittamaan aluksi pieniä summia

Digi Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Poliisi on varoittanut yleistyneistä sijoitushuijauksista. Niissä ihmisiä houkutellaan usein sijoittamaan alkuun pieniä summia rahaa eri kanavia pitkin. Ajan myötä heitä painostetaan sijoittamaan yhtä suurempia summia voittojen kotiuttamiseksi.

Sisä-Suomen poliisilaitoksessa aloitti toukokuussa toimintansa verkkoavusteisten omaisuusrikosten tutkintaan erikoistunut valtakunnallinen yksikkö. Yksikölle on tullut ilmi useita sijoitushuijauksia. Niissä asianomistajat ovat sijoittaneet varojaan ja lainarahaa virtuaalivaluuttaan ja menettäneet loputa kymmeniä, jopa satoja tuhansia euroja hujareille.

– Poliisin näkökulmasta sijoitushuijaukset ovat haasteellisia osin siksi, että tekoaika ajoittuu usein pitkälle aikavälille ja varoja on siirretty vähitellen. Huijaus voi tulla ilmi vasta, kun varojen luvattu tulouttaminen ei toteudu, poliisin tiedotteessa kerrotaan.

Tyypillisessä tapauksessa asianomistaja on sijoittanut alkuun maltillisen summan virtuaalivaluuttasijoituspalveluja tarjoavaan kansainväliseen yhtiöön, joita mainostetaan usein julkkisten nimellä tai kasvoilla. Myyntipuheiden ja paineen ansiosta maltillinen ensisijoitus johtaa suuriin sijoitussummiin ja lopulta taloudellisiin menetyksiin varojen jäädessä asianomistajan ulottumattomiin. Joissain tapauksissa asianomistaja sijoittaa omien varojensa lisäksi myös läheistensä varoja ja velkarahaa.

Poliisi ainottaa tiedotteessa, ettei rikoksen uhrin tule kantaa häpeää huijatuksi tulemisesta. Omaan pankkiin ja poliisiin tulee olla yhteydessä heti, jos epäilee tulleensa huijatuksi. Yleistyneestä ilmiöstä kannattaa myös keskustella lähipiirissä.

Poliisin vinkit sijoitushuijauksilta suojautumiseen:

  • Suhtaudu varauksella yhteydenottoihin.
  • Varmistu yhteistyökumppanin taustoista ja tarkoitusperistä.
  • Käytä mobiilivarmennetta pankkitunnusten sijaan kirjautuessasi verkkoalustoille.
  • Harkitse tarkoin, mitä ohjelmia lataat tietokoneelle ja älylaitteille.
  • Tiedosta, että äkkirikastuminen voi olla liian hyvää ollakseen totta.
  • Maltti on valttia tässäkin asiassa. Suhtaudu kiireeseen varauksella.
  • Puhu läheistesi kanssa asiasta.