Uimarannalla havaittu myrkyllistä kasvia Janakkalassa – älä koske jos kohtaat

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Janakkalassa on varoitettu erittäin myrkyllisestä kasvista, jota on havaittu ainakin paikallisella uimarannalla. Rahitun uimarannalla kasvava myrkkykeiso sisältää hengenvaarallista kikutoksiinia. Asiasta varoitettiin Janakkalan kaupungin tiedotteessa.

Myrkkykeiso muistuttaa ulkonäöltään koiranputkea. Siinä on vihreä onttomainen varsi ja pieniä, ryppäissä kasvavia valkoisia kukkia. Toisin kuin koiranputki, kasvaa 30-150 sentin korkuiseksi kasvava myrkkykeiso tyypillisesti rehevien vesistöjen matalassa rantavedessä.

Myrkkykeisoa ei tule syödä, koskea, eikä sen ympäristössä olevien vesialueiden vettä tule juoda. Kasviin koskevia kehotetaan pesemään käsiä huolellisesti 10-15 minuuttia. Sairaalahoitoon tulee hakeutua, jos kosketuskohta alkaa oireilemaan, tai jos kasvia on nielty.

Myrkkykeison kasvupaikoilla ei tule myöskään uida. Tiedotteen mukaan kasvualue rajataan lippusiimoin tai muilla keinoilla. Kasvi ei varoita myrkyllisyydestään pahalla hajulla tai maulla.

Myrkkykeiso on juuriaan myöten myrkyllinen, joten sen torjuminen rannoilla on mahdollista vasta uimakauden päätyttyä. Myrkkykeison kasvupaikoille tullaan asentamaan Janakkalassa varoituskylttejä.