Ilves yritti paeta eläintarhasta useita kertoja – sitten vapautettiin pysyvästi

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Saksalainen eläintarha kunnioitti pienen ilveksen toivetta päästä vapauteen. Ilves oli yrittänyt pakoa toistuvasti ennen luontoon palauttamista. Eläintarha totesi, että eläin ei yksinkertaisesti sopeudu puisto-olosuhteisiin, vaikka sille oli luotu mahdollisimman luonnonmukaiset oltavat.

Nuori Karpaattien vuoristolta kotoisin oleva ilves nimeltä Chapo syntyi villiksi, mutta se kasvatettiin Nürnbergin eläintarhassa. Chapo kuitenkin päätettiin vapauttaa Saksan erämaihin, joissa vaeltaa tasaisesti kasvava ilvespopulaatio. Chapo on uhanalaista ilveksen alalajia, mikä on kuollut sukupuuttoon entisestä elinympäristöstään, joten eläintarhan ohjelman avulla pyritään palauttamaan lajia luontoon.

Toinen Euraasian alalaji, iberian ilves, menestyy jo Portugalissa ja Espanjassa kahden vuosikymmenen ajan kestäneen intensiivisen suojelutyön jälkeen. Chapo oli ainoastaan vuoden ikäinen, kun se vietiin kasvatuslaitokseen Harz-vuorille. Ilves hyppäsi välittömästi kasvatusalueen aitauksen yli. Se saatiin nopeasti kiinni, mutta nuoren ilveksen vaellushalu oli ilmeinen, The Times raportoi.

– Se etsi jatkuvasti teitä ulos aitauksesta ja Chapon oli vaikea asettua. Tämä osoitti, että nuori ilves sopi paremmin vapautettavaksi luontoon, eläintarhasta kerrottiin.

Eläinpuiston työntekijät pitivät ilvekseen mahdollisimman vähän yhteyttä, ruokkivat vain riistalla ja asettivat sen suurimpaan aitaukseen. Lopulta, kaksi viikkoa sitten, Chapo hyppäsi ulos kuljetuslaatikostaan, pysähtyi haistelemaan tuulta ja otti suunnan kohti vapautta. Se juoksi metsään.