Suomalaiskunta varoittaa: Rotat voivat tehdä vaurioita rakennuksiin

Lifestyle Ruoka · Terhi Piiroinen

Kaupungit ja kunnat tietävät, että muutamasta rotasta voi koitua lopulta massiivinen ongelma, kun populaatio kasvaa kohisten. Esimerkiksi tänä kesänä Keurusselän ympäristön- ja terveydensuojelutoimistoon on tullut havaintoja rotista Jämsänkosken Linnamäen alueella.

– Pyydämme alueen asukkaita ilmoittamaan terveysvalvontaan, mikäli omalla pihalla tai muilla alueilla havaitaan rottia tai jälkiä niiden tekemistä vahingoista. Näitä tietoja tarvitaan, jotta saadaan kattavampi tilannekuva ongelman laajuudesta, Jämsän kaupunki tiedottaa.

Rotta on taajama-alueella vahinkoeläin, jonka esiintyvyyttä tulee estää poistamalla piha-alueilta rottien ravinnoksi soveltuvat ruoanlähteet, lintujen avoimet ruokintapaikat ja kasat, jotka soveltuvat rottien pesäpaikoiksi. Rotta voi levittää sairauksia kuten salmonellaa ja aiheuttaa vaurioita rakennuksien rakenteisiin.

– Rottien lisääntyminen taajama-alueella vaatii välittömiä toimenpiteitä, joilla estetään laajempi rottakannan muodostuminen ja haittojen leviäminen usean kiinteistön alueelle.

Vastuu haittaeläinten hävittämisestä on ensisijaisesti kiinteistön omistajalla. Vahinkoeläinten myrkkysyötit tulee merkitä, suojata ja sijoittaa siten, että muut eläimet ja lapset eivät pääse syöttiin käsiksi. Mikäli kiinteistön omistaja ei voi itse hävittää rottia tehokkaasti, tulee avuksi ottaa torjuntaan erikoistunut taho, esimerkiksi tuhoeläintorjuntaan erikoistunut yritys.