Vaihdevuosien radikaali vaikutus – dopamiinin taso romahtaa

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Masennus ja ahdistuneisuus ovat keski-ikäisten naisten yleisin syy hakeutua lääkäriin. Syy löytyy suoraan kehon muutoksista, joita ikääntyminen aiheuttaa. Nainen ei itse voi muuttaa biologiaansa, mutta lääkärin vastaanotolla voidaan keskustella hoidoista sekä tunnetilojen syy-yhteydestä. Sukupuolihormoni estrogeenilla on suora yhteys mieleen, sillä se vaikuttaa mielihyvähormonien tuotantoon.

− Kun vaihdevuosien aikana estrogeenin määrä kehossa vähenee, serotoniinin ja dopamiinin tasot aivoissa romahtavat. Tämä voi johtaa kliinisen masennuksen ja ahdistuksen kaltaisiin oireisiin, kuvailee psykologi ja työterveyspsykologi Katariina Laurila Terveystalosta.

− Keskustelemme vastaanotollani paljon esimerkiksi jaksamisen ongelmista, surumielisyydestä, ahdistuneisuudesta ja unettomuudesta. Kannustan aina suhtautumaan uteliaasti tunteisiin ja ajatuksiin ja pohdimme yhdessä sitä, voivatko oireet liittyä hormonimuutoksiin vai onko elämässä tapahtunut jotakin muuta, Laurila kuvailee.

Laurila kannustaa naisia muuttamaan vaihdevuosien aikana elämäntapojansa siten, että elossa on enemmän iloa kuin alakuloa. Ruokavalio, liikunta ja sosiaalinen kanssakäyminen on tärkeää, jotta mielihyvähormoneja muodostuisi enemmän. Hormonikorvaushoito ei ole ensimmäinen keino.