Poliisilta vakava varoitus erityisesti ikäihmisille

Ohhoh! · Tim Isokivi

Itä-Suomen poliisi on varoittanut huijareista, jotka pyrkivät koteihin katalissa aikeissa. Poliisin tietoon on kuluneen kesän aikana tullut tapauksia, joissa ikäihmisten koteihin on yritetty päästä esimerkiksi sosiaalityöntekijöiksi tekeytyen. Tekijöiden tavoitteena on anastaa rahaa, koruja, pankkitietoja ja lääkkeitä.

Poliisin mainitsemista esimerkkitapauksista useisiin liittyy noin 20-30-vuotias vaaleahiuksinen nainen. Suonenjoella tapahtuneessa tapauksessa nainen oli saapunut 60-luvulla syntyneen naisen kotiin Kelan ja kunnan työntekijänä esiintyen. Hän oli anastanut matkapuhelimen, pankkikortin, nettipankkitunnukset ja niiden avainlukulistan, minkä seurauksena uhrin tililtä katosi 6 500 euroa.

Viime perjantaina Pertunmaalla vaaleahiuksinen nainen oli kysellyt 30-luvulla syntyneen naisen vointia tämän asunnolla, minkä seurauksena uhrin tililtä katosi 1 600 euroa. Seuraavana päivänä Outokummussa ja Juuassa oli liikkunut Kelan virkailijana sekä sosiaalityöntekijänä esiintynyt nainen, joka vieraili vanhusten luona ja yritti viedä heiltä pankkitunnuksia.

Osassa tapauksia nainen oli liikkeellä mieskuljettajan ajaman vaalean auton kyydissä. Sosiaalityöntekijöiden ja viranomaisten lisäksi huijarit ovat esiintyneet muun muassa rahankerääjinä ja kaupustelijoina. Poliisi kehottaa erityisesti ikäihmisiä harkitsemaan tarkkaan, ketä he päästävät asuntoonsa.

Huijauksen tai anastusrikoksen kohteeksi joutuvia kehotetaan kirjaamaan havainnot saman tien ylös ja ilmoittamaan tekijöistä hätäkeskukseen. Havaintoja kannattaa tehdä tekijöiden tuntomerkeistä, kuten sukupuolesta, iästä, pituudesta, painosta ja vaatetuksesta, sekä erityistuntomerkeistä kuten arvista ja tatuoinneista. Myös tekijän mahdollisen ajoneuvon merkkiin, malliin, väriin, rekisteritunnukseen ja mahdollisiin erityistuntomerkkeihin kannattaa kiinnittää huomiota.