Sinilevätilanne rauhoittui – taustalla tuulinen ja sateinen sää

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Sinileväkukintojen määrä vähentyi heinä-elokuun vaihteessa epävakaisen sään ansiosta. Viilentynyt, sateinen ja tuulinen sää on sekoittanut vesimassaa ja vähentänyt sinileväkukintoja erityisesti Suomenlahdella. Myös sisävesillä määrä on vähentynyt, kertoo Suomen ympäristökeskus tiedotteessaan.

Sinilevää on havaittu valtakunnallisen sinileväseurannan havaintopaikoilla sisävesillä vähemmän kuin ajankohdalle on tyypillistä. Seitsemällä havaintopaikalla havaittiin runsaasti sinilevää ja 18 havaintopaikalla sitä havaittiin hieman. Sinilevähavaintoja on tehty lähinnä Varsinais-Suomessa, Uudellamaalla sekä Pirkanmaalla ja yksittäisiä havaintoja Suomen keskiosissa.

Kukintojen määrä on laskenut edellisviikosta myös rannikolla. Sinilevää on havaittu 24 valtakunnallisella havaintopaikalla, joista kolmella sitä oli runsaasti. Sinilevää on havaittu lähinnä Varsinais-Suomen rannikoilla, jonkin verran myös Uudenmaan, Kymenlaakson Satakunnan sekä Pohjanmaan rannikoilla.

Sinilevähavaintoja voi seurata Itämeri.fi ja Vesi.fi -palveluissa. Omia havaintoja voi ilmoittaa Suomen ympäristökeskuksen ylläpitämään Järvi-meriwikiin.