Elokuinen tähdenlentoparvi valtaa jälleen yötaivaan

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Elokuussa on jälleen mahdollista bongata runsaasti tähdenlentoja, ainakin jos sää sen sallii. Perseidien tähdenlentoparvi on aktiivisimmillaan ennen elokuun puoltaväliä. Kyseessä on yksi vuoden näyttävimmistä ja runsaimmista tähdenlentoparvista.

Parven tähdenlentoja eli meteoreja voi näkyä harvakseltaan 17. heinäkuuta ja 24. elokuuta välisenä aikana, mutta suurin osa niistä nähdään 10.-14. elokuuta. Vilkkain perseidiyö on maanantain 12. ja tiistain 13. elokuuta välinen yö. Tänä vuonna edes Kuu ei haittaa tähdenlentojen näkymistä.

Tähtitieteellisen yhdistyksen Ursan mukaan osa perseidien meteoreista on melko kirkkaita, ja niistä saattaa jäädä taivaalle hetkeksi vana. Tähdenlentojen havaitseminen onnistuu sitä paremmin, mitä pimeämpi ja pilvettömämpi taivas on. Pohjoisen valoisien öiden vuoksi perseidejä näkyy käytännössä vain Oulun eteläpuolella.

Perseidit ovat 109/P Swift-Tuttle -komeetasta peräisin olevia murusia ja pölyä. Nimensä mukaisesti perseidit näyttävät siltä, kuin ne tulisivat Perseuksen tähtikuvion suunnalta. Niitä kuitenkin näkyy ympäri taivasta.

Ursan mukaan tähdenlentoja on mukavinta havaita selällään esimerkiksi makuualustan päällä. Päälle kannattaa pukea lämmintä vaatetta. Pimeitä havaintopaikkoja voi etsiä esimerkiksi Taivaanvahdin Tuhannen tähden paikkojen kartalta.