Etkö saanut lainaa? Varmista, että nämä ovat kunnossa

Kaupallinen yhteistyö Viihdeuutiset · Stara.fi

Kielteinen lainapäätös voi lannistaa, vaikka se ei olekaan harvinainen. Lainansaantiin voivat vaikuttaa lukuisat eri tekijät. Mikäli et ole saanut lainaa ja pohdit, mistä tämä johtuu, kannattaa huolehtia seuraavat kohdat kuntoon.

1. Varmista, että maksukykysi on riittävä

Säännölliset tulot ovat lähes aina edellytys lainan saamiselle. Siksi yleinen syy kielteiselle lainapäätökselle on se, että hakijan tulot ovat joko liian pienet tai epäsäännölliset.

Tulotaso ei kuitenkaan täysin määritä, voiko hakija saada lainaa, vaan keskeistä lainahakemuksessa on hakijan maksukyky. Tämä tarkoittaa, että hakijan tulojen ja menojen suhteen on oltava kunnossa. Suuret tulot eivät välttämättä takaa lainan saamista, mikäli myös hakijan menot ovat niin suuret, että ne heikentävät merkittävästi tämän maksukykyä.

2. Onko työtilanteesi epävarma?

Lainanantajat voivat arvioida hyvätuloisenkin hakijan liian riskialttiiksi, mikäli tämän työsuhde ei ole vakituinen. Esimerkiksi määräaikaisessa työsuhteessa olevan lainanhakijan tulotaso voi laskea merkittävästi, kun kyseinen työsuhde päättyy. Siksi lainanantaja voi tehdä kielteisen lainapäätöksen perustuen epävarmaan työtilanteeseen.

3. Tarkista, onko sinulla maksuhäiriömerkintä

Hakijan maksuhäiriömerkintä on lainanantajalle suuri riski, sillä merkintä kielii aiemmista maksuvaikeuksista. Lainanantaja voi katsoa, että hakijalla on vaikeuksia suoriutua lainan takaisinmaksusta ja tehdä sen vuoksi kielteisen lainapäätöksen. Maksuhäiriömerkintä on yleinen syy kielteiselle lainapäätökselle ja se on lähes aina este lainan saamiselle.

4. Onko sinulle kertynyt aiempaa velkaa liikaa?

Aiemmat lainat voivat heikentää mahdollisuuksia uuden lainan saamiseen: olemassa olevien lainojen kulut luonnollisesti vaikuttavat hakijan tulojen ja menojen suhteeseen ja siten myös maksukykyyn. Suuri velkataakka voi olla syynä kielteiselle lainapäätökselle, mikäli lainanmyöntäjät katsovat, että hakija voi ajautua uuden lainan takia maksuvaikeuksiin.

5. Oletko tehnyt lainahakemuksen huolellisesti?

Virheet lainahakemuksessa voivat johtaa kielteiseen lainapäätökseen. Hakemuksessa virheitä ovat esimerkiksi väärät tai liian vähäiset tiedot hakijasta. Lisäksi ristiriitaiset tai epäselvät tiedot hakijan taloustilanteesta saattavat kieliä epäluotettavuudesta.

Lainahakemus kannattaa aina täyttää huolellisesti ja tarkoilla, paikkansa pitävillä tiedoilla. Mitä enemmän lainanantajat tietävät hakijasta, sitä paremman arvion he voivat tehdä hänen luotettavuudesta ja maksukyvystä.

Harkitsetko lainaa? Kilpailuta lainat ja valitse talouteesi sopivin

Mitään lainaa ei kannata nostaa kevyin perustein tai ilman suunnitelmaa sen takaisinmaksamisesta. Mikäli lainan ottaminen on ajankohtaista, kannattaa kuitenkin tällöin kiinnittää erityistä huomiota lainan hintaan. Helpoimmin lainan todellisen hinnan saa selville kilpailuttamalla lainatarjoukset, sillä se on järkevä tapa löytää omaan talouteen sopivin laina.

Vaivattominta kilpailuttaminen on kotimaisen ja Suomen luotettavimman lainavertailupalvelu Sortterin lainavertailussa. Sortterin kautta on mahdollista kilpailuttaa jopa kymmeniä eri lainatarjouksia vain yhdellä hakemuksella. Sortter järjestää mahdolliset tarjoukset aina todellisen vuosikoron mukaan edullisuusjärjestykseen, jotta löydät helposti tarvitsemaasi lainaa reiluin ehdoin.