Pikkuahvenia saa nyt ongittua järvistä runsaslukuisesti. Moni tuskailee niiden ruoaksi valmistamisen kanssa, jos fileerauksen taito ei ole hyppysissä. Ahvenet voi valmistaa puoliksi perattuina avotulella tai grillissä halsterin avulla, sillä ne kypsyvät myös kokonaisina. Isommat kalat kannattaa leikata fileeksi.
Pyyhi kala kuivaksi ja öljyä sen pinta. Öljyä huolella myös halsteri, käytä esimerkiksi rypsiöljyä. Mausta kala suolalla, pippurilla ja yrteillä. Voit lisätä myös sitruunaviipaleita, valkosipulia tai voita kokonaisen kalan sisään makua antamaan. Paista keskilämmöllä 6-8 minuuttia tasaisesti käännellen. Pro Kala ry suosittelee, että kalan tulee antaa levätä hetken verran ennen tarjoilua.
Satokauteen kuuluvat perunat ja avomaan kurkut sopivat mainiosti grillatun kalan kyytipojaksi. Kurkuista voi valmistaa helposti etikan ja mausteiden avulla hölskykurkkuja. Perunat voi keittää tai valmistaa grillissä esimerkiksi folioon käärittyinä.