Tutkimus: Liian kova ajattelu ja työtahti vahingoittavat aivoja

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Tuore tutkimus on osoittanut, että liian suuret ponnistelut ajatustyöskentelyssä rasittaa aivoja ja saa ihmiset stressaantumaan helpommin. Tutkimuksen mukaan liikaa aivojaan käyttävät ärsyyntyvät nopeammin. Tämä varoittaa opettajia ja työnantajia, että liiallinen vaatimustaso voi olla pitkässä juoksussa erittäin vahingollista.

Asiantuntijoiden mukaan ihmiset ovat yleisesti valmiita tekemään henkisiä ponnisteluja oppiakseen vaikean työn tai taidon, mutta se ei tee heitä onnelliseksi. Aiemmin on luultu, että aivojen kova käyttö olisi palkitsevaa – tutkimuksen mukaan se on kuitenkin liiallisesti suoritettuna päinvastaista ja jopa turmiollista terveydelle.

Esimerkiksi opettajien ja työnantajien tulisi rauhoittaa opiskelijoita ja työntekijöitä sekä muistuttaa, että kova vaatimustaso ei ole aina tuotteliainta. Loppujen lopuksi se turhauttaa enemmän kuin palkitsee. Tutkimuksessa analysoitiin 170 tutkimusta, joihin osallistui 4.670 ihmistä 29 maasta.

– Ihmiset eivät todellakaan pidä henkisestä ponnistelusta yleisellä tasolla. Esimiehet rohkaisevat usein työntekijöitä ylittämään itsensä ja pintapuolisesti se näyttää toimivan. Todellisuudessa työntekijät kuitenkin kärsivät, sillä ylenpalttinen ponnistelu ajatustyöskentelyssä aiheuttaa aivoille kipua, tutkimuksen johtanut tohtori Erik Bijleveld Radboudin yliopistosta selitti.