Nyt tuli vakava varoitus Lappiin: Rutikuivaa ja maastopalovaroitus

Matkailu · Terhi Piiroinen

Lappiin on annettu tällä viikolla päivittäin maastopalovaroitus. Maastopalovaroitus on voimassa edelleen ja se tarkoittaa, että tulen leviämisen vaara on kuivuudesta johtuen ilmeinen. Varoituksessa huomautetaan, että tuulisella säällä palot leviävät erittäin nopeasti.

Heinäkuun puolen välin jälkeen maastopaloja on ollut kuudessa eri Inarijärven saaressa. Saariin on pitkä matka sammuttamaan paloa. Palot teettävät työtä sekä pelastuslaitokselle että Metsähallitukselle, jonka työntekijät vastaavat sammutustöiden jälkivartioinnista. Pelastuslaitoksen arvion mukaan loppukesästä syttyneet tulipalot ovat ihmisen aiheuttamia ja lähtöisin esimerkiksi retkeilijöiden nuotioista.

Vastuu sammutuskustannuksista on aina vahingon aiheuttajalla. Pelastuslaitos on tehnyt Inarinjärven tulipaloista poliisille ilmoitukset, koska todennäköisesti palo on saanut aikansa huolimattomasta tulen käsittelystä.

– Tuli voi jäädä kytemään kunttaan päiviksikin, vaikka nuotion luulee sammuttaneensa. Tuulisella kelillä palo sitten leimahtaa, päivystävä palomestari Pekka Siivola Lapin pelastuslaitokselta varoittaa.

– Luonto on nyt rutikuivaa täällä. Vetoamme retkeilijöihin, että he ymmärtäisivät tilanteen vakavuuden ja haitat luonnolle ja jättäisivät nuotion teon sikseen, jatkaa virkistyskäytön erityisasiantuntija Kirsi Ukkonen Metsähallituksen Luontopalveluista.