Syksyn säästä saatiin jo ennuste – tältä näyttävät seuraavat kolme kuukautta

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Syksy vaikuttaisi olevan tänä vuonna Suomessa tavanomaista lämpimämpi. Syksystä ennakoidaan kuitenkin myös keskimääräistä sateisempaa. Tämä käy ilmi Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen tuoreesta syys-marraskuun ennusteesta.

– Ennusteen perusteella Suomessa saattaisi syksyllä olla yleinen säätyyppi, jossa Suomeen leviää lännestä matalapaineita ja niiden sadealueita yksi toisensa perään, mutta lämpötilat ovat ajankohtaan nähden lämpimiä, kommentoi meteorologi Joanna Rinne Forecalta.

Ennusteen mukaan syys-marraskuun keskilämpötila oli Suomessa ja laajalti muualla Euroopassa 0,5-1 astetta keskimääräistä korkeampi. Kolmen kuukauden jaksoon mahtuu kuitenkin monenlaista säätä. Rinne muistuttaa vaihtelevuuden olevan ominaista Suomen säälle.

– Sateinen pitkän ajan ennuste ei tarkoita kolmen kuukauden tauottomien sateiden jaksoa, vaan sitä, että sateinen säätyyppi saattaa päästä voitolle enemmän ja useammin kuin tavanomaisena syksynä. Kuitenkin tavanomaisessakin Suomen ilmastossa matalapaineet ja niiden sateet ovat syksylle tyypillisiä. Nyt ennuste näyttää sateita tulevan tavanomaistakin runsaammin, Rinne kertoo.

Matalapaineet voivat tietää ajoittain voimakkaita tuulia ja myös myrskyjä. Rinteen mukaan ennuste saattaa viitata siihen, että myrskyjen todennäköisyys ja mahdollisesti lukumäärä olisivat keskimääräistä suurempia.