Syksyn parhaat kasvikset ja hedelmät – herkuttele näillä sesongin antimilla

Ruoka Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Sesongin mukaisia kasviksia ja hedelmiä kannattaa suosia mikäli mielii saada tuoreista raaka-aineista irti enemmän makua ja ravintoaineita. Suomen syksy tarjoaa laajan valikoiman sesongin parhaita makuja, jotka eivät ainoastaan maistu taivaallisilta vaan myös tukevat terveyttä.

Omenat ovat syksyn ehdoton ykköshedelmä. Niiden rouskuva koostumus ja makean kirpeä maku tekevät niistä täydellisen välipalan sellaisenaan tai vaikka osana piirakkaa. Myös kurpitsat taipuvat moneen, ja niitä voi käyttää esimerkiksi keittoihin, soseisiin, piirakoihin ja jopa leivontaan.

Puolukat kypsyvät loppukesästä ja ovat syksyllä parhaimmillaan. Nämä pienet punaiset marjat ovat todellisia terveyspommeja, ja ne sopivat täydellisesti niin puuroon, smoothieihin kuin perinteiseen puolukkahilloonkin.

Juureksetkin ovat syksyllä parhaimmillaan ja niin punajuuret, porkkanat kuin lantutkin ovat syksyn sadonkorjuun tähtiä. Näiden juuresten maanläheinen maku ja värikäs ulkonäkö tuovat lämpöä ja ravitsevuutta syksyn aterioihin. Juureksia voi keittoon kuutioimisen lisäksi käyttää pyreisiin ja esimerkiksi laatikoihin. Etenkin punajuuri-vuohenjuustolaatikosta on viime vuosina tullut suosittu.

Syksy on myös sienestäjän parasta aikaa. Kantarellit, suppilovahverot ja tatit nousevat nyt metsien sammalista ja tuovat ruokapöytään metsän aromit. Paista voissa ja lisää kermaa. Sienet eivät juuri muuta kaipaa.