Lapsen päiväkodin aloittaminen voi olla tunteikasta – tässä vinkit vanhemmille

Lifestyle · Terhi Piiroinen

Varhaiskasvatukseen osallistuminen on iso rajapyykki niin lapsen kuin vanhemman elämässä. Tutustuminen on hyvä aloittaa rauhallisesti siten, että vanhemmat voivat aluksi olla lapsen kanssa hoitopaikassa muutaman tunnin. Totuttelua voi jatkaa yhtä päivää pidempään ja niin, että ensimmäiset hoitopäivät kestävät vain muutaman tunnin tai viikko on osa-aikainen.

Ennen päiväkotia pikkuisen kanssa voi keskustella tulevasta. Lasta kannattaa kuunnella herkällä korvalla ja kertoa hänen ajatuksistaan myös varhaiskasvatukseen. Kuunteleminen on erityisen tärkeää myös jokaisen hoitopäivän päätteeksi. Päiväkodin kanssa kannattaa olla yhteistyöhaluinen, mikä sujuvoittaa kommunikointia ja siten parantaa lapsen hoitosuhdetta.

Varhaiskasvatukseen osallistuminen antaa mainiot eväät kouluelämää varten. Vanhemmat haluaisivat usein pitää jälkikasvunsa omassa hoidossaan mahdollisimman pitkään, mutta elämässä tulee oppia sosiaalisia suhteita ikätovereiden kanssa. Kannattaa myös muistaa, että päiväkodissa työskentelevä henkilökunta on koulutettu tehtävään.