Voiko stressi muuttaa kasvojen muotoa? Näin asiantuntijat vastaavat

Lifestyle Terveys Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Sosiaalisessa mediassa cortisol face, eli stressikasvot, on suosittu aihe, jossa ihmiset syyttävät stressihormoni kortisolia kasvojen turvotuksesta ja pyöreydestä. Kortisoli on stressiin reagoiva hormoni, joka vaikuttaa kehon moniin toimintoihin, kuten aineenvaihduntaan ja verensokerin säätelyyn. Vaikka kortisolitasot voivat nousta stressin aikana, arkipäiväinen stressi ei yleensä nosta kortisolia tarpeeksi korkealle aiheuttaakseen näkyvää kasvojen turvotusta.

Kasvojen turvotusta ja pyöreyttä voi esiintyä, jos kortisolitasot ovat jatkuvasti liian korkealla, mikä liittyy harvinaiseen sairauteen nimeltä Cushingin oireyhtymä. Tämä sairaus aiheuttaa liiallista kortisolin tuotantoa ja voi johtaa painonnousuun ja turvotukseen, erityisesti kasvoissa. Amy Schumer on julkisesti kertonut sairastavansa tätä oireyhtymää.

Asiantuntijat huomauttavat People-sivuston mukaan, että ”cortisol face” -trendi saattaa olla yritys löytää lääketieteellinen selitys kosmeettiselle huolelle. Kuitenkin vain harvoissa tapauksissa kortisolitasot ovat riittävän korkeita aiheuttaakseen pysyvän vaikutuksen ulkonäköön.

Jos kortisolitasot aiheuttavat huolta, on suositeltavaa kääntyä lääkärin puoleen. Kortisolitasot voidaan mitata verestä, virtsasta tai syljestä. Stressin hallintaan suositellaan yleensä terveellisiä elämäntapoja, kuten liikuntaa, riittävää unta ja rentoutumisharjoituksia.