Ozempic toi mukanaan ikävän lieveilmiön – ihmiset yliannostelevat lääkettä vahingossa

Lifestyle Terveys Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Ozempic ja Wegovy, alun perin tyypin 2 diabeteksen ja kroonisen lihavuuden hoitoon hyväksytyt lääkkeet, ovat viime aikoina saavuttaneet suosiota painonpudotuksessa. Lääkkeiden kysynnän kasvaessa on kuitenkin syntynyt pulaa, mikä on johtanut väärennettyjen ja itse valmistettujen semaglutidin versioiden yleistymiseen markkinoilla. Tämä on valitettavasti johtanut siihen, että monet ihmiset ovat vahingossa yliannostelleet lääkettä.

Yliannostuksen riski on kasvanut erityisesti silloin, kun lääkkeet toimitetaan käyttäjille ilman esitäytettyjä ruiskuja. Esimerkiksi eräs 66-vuotias nainen sai People-sivuston mukaan lääkettä, jonka annostuksen hän joutui itse mittaamaan, ja päätyi ottamaan viisinkertaisen annoksen siitä mitä hänen tuli ottaa. Tämä aiheutti vakavia sivuvaikutuksia, kuten oksentelua ja pahoinvointia.

Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto (FDA) on huomauttanut, että tällaiset tapaukset ovat yleistyneet merkittävästi. Virasto on saanut useita ilmoituksia myrkytyskeskuksilta, joissa on raportoitu vakavia yliannostuksia. FDA ei valvo näiden itse valmistettujen tuotteiden turvallisuutta, mikä lisää riskiä, että käyttäjät saavat väärän annoksen tai vaarallisia väärennöksiä.