Marsin pinnan alta löytyi runsaasti juoksevaa vettä

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Marsista on löydetty ensi kertaa vahvoja todisteita juoksevasta vedestä. Nasan Mars Insight -laskeutujan mukana oli seismografi, joka tutki planeetan pinnan väristyksiä neljän vuoden ajan. Seismografin keräämistä tiedoista tutkijoille selvisi, että planeetan kuoren sisällä esiintyy suuria määriä vettä.

Tutkijoiden tekemän analyysin perusteella vesikertymä on Marsin kuoressa noin 10-20 kilometrin syvyydessä. Marsin pinnan alla olevan valtameren uskotaan olevan noin 1-2 kilometrin syvyinen. Löytö voi jopa viitata siihen, että Marsissa on tai on aikoinaan ollut yksinkertaista elämää.

– Veden esiintyminen ei vielä ole todiste elämästä. Vettä pidetään kuitenkin tärkeänä elämän rakennusaineena. tiedämme, että elämää voi löytyä syvältä Maapallon pinnan alta paikoissa, joissa esiintyy vettä, kertoi Kalifornian yliopiston tohtori Vashan Wright Reuters-uutistoimiston mukaan.

Vielä noin kolme miljardia vuotta sitten juoksevaa vettä oli myös Marsin pinnalla merten, järvien ja jokien muodossa. Nykyään vettä esiintyy planeetan pinnalla vain jäätyneessä muodossa. Osa tutkijoista epäili jo ennen tuoretta tutkimusta, että vettä saattaisi edelleen löytyä planeetan pinnan alta.

Nestemäisestä vesivarannosta ei näillä näkymin ole hyötyä mahdollisten tulevien Mars-lentojen miehistöille. Vesi sijaitsee niin syvällä, että siihen käsiksi pääseminen olisi nykyteknologialla äärimmäisen haastavaa.