Henkirikokset vähentyneet Suomessa

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Henkirikokset ovat Suomessa laskussa. Tämä selviää Helsingin yliopiston Kriminologian ja oikeuspolitiikan instituutin tuoreesta Henkirikoskatsauksesta.

Henkirikosten taso laski 1,8 surmatusta henkilöstä 1,4 surmattuun 100 000 asukasta kohti seurantajaksolla 2009-2022. Henkirikosten määrä on siis vähentynyt lähes neljänneksen. Väheneminen ilmenee koko maassa.

Henkirikoksissa tyypillisin tekoväline oli keittiöveitsi. Päihteiden käyttö on henkirikostapauksissa keskeisessä osassa. Vuosina 2009-2022 tapauksista 78 prosentissa vähintään toinen osapuoli oli päihtynyt.

Pääosa henkirikoksista liittyy Suomessa toisilleen ennalta tuttujen miesten keskinäisiin alkoholinkäyttötilanteisiin yksityisasunnoissa. Lähes puolessa henkirikostapauksista tekijä oli uhrin ystävä tai tuttava. Noin viidennes surmista oli parisuhdetappoja.

Seurantajaksolla 2009-2022 henkirikollisuuden tason lasku näkyi miehiin kohdistuneessa väkivallassa, mutta naisiin kohdistuneen väkivallan taso pysyi melko tasaisena. Nuorten väkivaltarikokset ovat runsaasti esillä mediassa ja keskusteluissa. Silti tapaukset, joissa nuoret ovat joko henkirikosten tekijöinä tai uhreina, ovat vähentyneet viimeisten 20 vuoden aikana.

Henkirikosten määrä pysyi vähäisenä myös viime vuonna. Toukokuussa tilastokeskus kertoi, että vuonna 2023 henkirikoksia tuli tietoon jopa historiallisen vähän.