Suomalainen PunkBuster pyydystää punkkeja pihamaalta

Kaupallinen yhteistyö Viihdeuutiset · Stara.fi

Suomessa on tänä kesänä tehty poikkeuksellisen paljon havaintoja punkeista, sillä puutiaisia tavataan nykyisin jopa 400 km pohjoisempana kuin 50 vuotta sitten. Vuodessa Punkkilive-palveluun ilmoitettiin 143 500 havaintoa, yli kymmenen prosenttia pääkaupunkiseudulta. Suomessa on kehitetty pyydys, PunkBuster, joka poistaa punkkeja pihamaalta.

Kuva: Stara
Kuva: Stara

Keksinnön avulla pihamaalta voidaan saada kiinni joukoittain punkkeja, jotka muuten voisivat tarttua esimerkiksi lemmikkeihin tai ihmisiin. PunkBuster-pyydys sisältää maassa vedettävän vaalean kankaan, johon puutiaiset tarttuvat. Punkkeja houkutellaan pyydykseen hiilidioksidilla ja lämmöllä, jotka yhdessä jäljittevät mahdollisimman paljon elävää olentoa ja yhteisvaikutus saa punkit tarttumaan kankaaseen.

Pyydys toimii siten, että kankaan etupuolelle kiinnitetään pienikokoinen hiilidioksidipanos, josta hengitysilmaa jäljittelevää ja punkkeja houkuttelevaa CO2-kaasua leviää maahan. Kankaassa on kolme taskua, joihin sujautettavat lämpöpussit jäljittelevät elävän olennon lämpöä. Punkit aistivat lämmön ja hiilidioksidin sekä liikkeen, jolloin ne tarttuvat saaliiseen. Tämän jälkeen punkit voi ottaa talteen vaikkapa teipinpalaan.