Stonehengestä paljastui mullistava yllätys

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Stonehenge on Englannin Wiltshiressä sijaitseva monumentti, joka koostuu valtavista pystyyn asetetuista kivistä. Rakennelmaa alettiin pystyttää noin 5 000 vuotta sitten. Nyt Stonehengestä on paljastunut uutta, yllättävää tietoa.

Arkeologit ovat tienneet jo pitkään, että osa kivistä on peräisin Walesista, joka sijaitsee noin 200 kilometrin päässä Stonehengen sijainnista. Tuoreen tutkimuksen perusteella Stonehengen keskiössä kyljellään oleva suuri alttarikivi on peräisin Skotlannin koillisosasta yli 700 kilometrin päästä. Kivi on noin viisi metriä pitkä, ja se painaa kuusi tonnia.

Valtavan kiven kuljettaminen Skotlannista Englannin eteläosaan oli neoliittisella aikakaudella huomattavasti haastavampaa kuin nykyään. Professori Nick Pearce kertoi BBC:lle tutkimuksen viittaavan siihen, että aikakauden ihmiset olivat Britanniassa luultua paremmin järjestäytyneitä ja verkostoituneita.

Toistaiseksi on epäselvää, kuljetettiinko alttarikivi Skotlannista maa- vai meriteitse. Tuore tutkimus julkaistiin Nature-tiedelehdessä. Siihen osallistui tutkijoita Australiasta, Walesista ja Englannista.