Puolukkaa metsät pullollaan – sato on runsas tänä syksynä

Lifestyle Ruoka · Terhi Piiroinen

Puolukkaa löytyy punaisenaan metsistä ja mättäiltä. Pääsatokausi alkaa Etelä-Suomessa viikon sisällä. kypsymistä odotellaan kuitenkin vähintään viikon verran Puolukan satonäkymät ovat hyvät koko Suomessa ja osassa Suomea jopa erinomaiset.

– Puolukan kukkia oli loppujen lopuksi tavanomainen määrä, vaikka alkukesästä näyttikin siltä, että niitä on runsaammin kuin yleensä. Pölytys onnistui kuitenkin erittäin hyvin, lähes 80 prosenttia satoseurannan havaintometsien puolukankukista pääsi raakileiksi saakka, sanoo erikoistutkija Rainer Peltola Luonnonvarakeskuksesta.

Suomalaisia on suosinut runsas satokausi myös muiden marjojen suhteen. Puolukka on mainio tuote piirakkaan, pullaan, rieskaan, kiisseliin, puuron tai vaikka sellaisenaan jogurtin ja myslin seassa. Puolukan poimiminen on nopeaa ja ämpärin täyttää hetkessä.

– Heinäkuun säät ovat olleet suosiollisia myös puolukan kypsymiselle. Ne poimijat, jotka ovat jo ehtineet täyttää pakastimensa mustikalla ja suomuuraimella ovat nyt hieman hankalassa tilanteessa, jos suunnittelevat puolukankin poimintaa, hän naurahtaa.