Suomalainen paralympialaisurheilija Teijo Kööpikkä: ”Tavoitteenani on tehdä maailmanennätys”

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Suomalaisilla oli heikko olympiamenestys. Katseet kiinnittyvät nyt seuraaviin mitalitoivoihin, jotka kilpailevat Pariisissa paralympialaisissa. Yksi heistä on raumalainen kuulantyöntäjä Teijo Kööpikkä, joka voitti aikanaan alle 20-vuotiaiden pronssia EM-kisoista.

Kööpikällä todettiin 24-vuotiaana selkärankaperäinen jalkojen lihasrappeuma. Meni vuosia, kunnes hän kekkasi, että voi jatkaa urheilu-uraa paraurheilijoiden sarjassa. Viime vuonna hän alkoi harrastaa tuolikuulantyöntöä ja voitti vuosi sitten pronssia parayleisurheilun MM-kilpailuissa. Samalla hän teki Suomen ennätyksen luokassaan tuloksella 14,8 metriä. Nyt 43-vuotias lähtee edustamaan Suomea paralympialaisiin Pariisiin ja mitalitoiveet ovat korkealla.

– Kun lähdin pari vuotta sitten paraurheiluun mukaan, maailmanennätys oli 15,26 metriä, ja laitoin sen tavoitteeksi silloin. Nykyinen maailmanennätys on kadonnut eteenpäin Khosravin johdosta, mutta tavoitteenani on edelleen se vanha maailmanennätys. Jos 15,26 työntää, sijoitus voi olla mitä vain 1.–4. sijan väliltä, pohtii Kööpikkä.