Muikkua voi syödä muutenkin kuin voissa paistettuna – ihana pastaresepti sesonkiin

Lifestyle Ruoka · Terhi Piiroinen

Tiesitkö, että muikut kuuluvat lohikaloihin? Etenkin Järvi-Suomen alueella muikut ovat olennainen osa ruokavaliota ja niitä nautitaan tottuneesti voissa paistettuna. Muikut voi pyöritellä ruisjauhoissa ennen käristämistä. Pieni kala sopii kuitenkin moneen muuhun ruoan muotoon, kuten pastan kanssa nautittuna.

– Muikku on paitsi maukas, myös terveellinen valinta. Se sisältää tutkitusti erittäin paljon hyviä rasvahappoja eli omega-3-rasvahappoja, jotka ovat tärkeitä sydän- ja verisuoniterveydelle. Muikussa on myös monia tarpeellisia vitamiineja, kalaruokien puolesta puhuva Pro Kala ry hehkuttaa.

Muikku-pastavuoka

1 purjo

1 paprika

300 g säilykemuikkuja

1 rkl öljyä

2 rkl vehnäjauhoja

6 dl vettä

1 kalaliemikuutio

2 dl ruokakermaa

½ dl tillisilppua

1 rkl sitruunamehua

1 tl kurkumaa

1 1/2 tl suolaa

½ tl mustapippuria

200 g pastaa

Pinnalle:

100 g juustoraastetta

Halkaise, huuhdo ja suikaloi purjo. Halkaise paprika, poista siemenet ja suikaloi paprikapuolikkaat. Valuta ja paloittele säilykekala.

Kuumenna öljy kattilassa ja hauduta siinä purjoa ja paprikaa pari minuuttia. Sekoita joukkoon vehnäjauhot ja lisää vesi ja liemikuutio. Anna seoksen kiehahtaa. Lisää kattilaan ruokakerma, tilli, sitruunamehu, mausteet ja kala. Kuumenna kiehuvaksi koko ajan sekoittaen.

Voitele kahden litran uunivuoka. Mittaa raaka pasta vuoan pohjalle ja kaada kuuma kastike päälle. Sekoita varovasti. Ripottele pinnalle juustoraaste. Kypsennä 225-asteisen uunin keskitasossa noin 30 minuuttia. Ota vuoka uunista. Anna ruoan vetäytyä noin 10 minuuttia.